A csecsemő- kisdedkori asztmások felénél iskoláskorra megszűnnek a tünetek. Legnagyobb esély a „kinövésre” azoknál a fiúknál van, akiknél a tünetek 2 éves kor előtt kezdődtek és a családban nincs allergiás.

Nem.

Újabb bőrpróbára akkor van szükség, ha a tünetek alapján felmerül a gyanú, hogy az eddigieken kívül más allergia is kialakult

A belélegzéssel bejuttatott gyógyszer egyenesen odajut, ahol hatni kell. A tüdőben magas, a vérkeringésben alacsony a gyógyszer-koncentráció, ezért kevesebb a mellékhatás, mint tabletta vagy injekció esetén

inhalacios

Az asztmás állapotrosszabbodás leggyakrabban köhögéssel kezdődik. Ezzel együtt, vagy kicsit később a kilégzés nehezítetté válik, megnyúlik, „hörgő” légzés jelentkezik. Ha a gyermek hátára teszi a szülő a fülét, sípolást hallhat.

Nem az számít, hogy mennyit puffogtatunk a szájba (toldalékba), hanem az, hogy mennyi jut le ebből a tüdőbe. Minél súlyosabb az asztmás hörgőgörcs, minél kisebb a gyermek, minél rosszabb az inhalációs technika, annál gyakoribb alkalmazásra van szükség. Ezért van az, hogy ugyanannyit (vagy többet) kell puffogtatni egy kisgyereknél, mint a felnőtteknél.

Azért, mert az asztmás hörgőgyulladás a tünetmentes időszak alatt is zajlik, és kezelés nélkül a légzésfunkció romlásához vezet. A folyamatos gyulladáscsökkentő kezelés befejezése vagy szüneteltetése az orvos feladata! Ezért szükséges a rendszeres ellenőrzés!

 horgo

egészséges hörgő                                                   asztmás hörgő

Az asztmás állapotrosszabbodás fokozatosan alakul ki. Előbb mozgáskor, terheléskor száraz köhögés, majd később egyre fokozódó nehezített légzés, sípoló kilégzés jelentkezik. Ezért nem kell attól félni, hogy az asztmás gyermek „álmában megfullad.”

Ahol a gyermek asztmáját megállapítják, javaslatot kell adni állapotrosszabbodás esetére: milyen gyógyszerből, mennyit és milyen gyakran kell alkalmazni. Ha nincs ilyen kezelési terv, kérjen orvosától.

Az inhalációs hörgőtágító adagolását rögtön a tünetek megjelenésekor el kell kezdeni, nem szabad várni, míg a tünetek súlyosabbá válnak.
Akkor kell orvoshoz fordulni, ha az inhalációs hörgőtágító kezelés 3-4 óra alatt nem hoz javulást

7 éves kor alatt a sprayt toldalék nélkül nem tudják a gyermekek helyesen használni.

volumatic

4-7 éves kor között: volumatic

babyholler

3 éves kor alatt babyhaler, NES-spacer arcmaszkkal

nes

3 éves kor felett babyhaler, NES-spacer a csutora szájba vételével

por

Vegyünk porlasztót?

Akik nem tudják megtanulni a toldalék használatát, azok számára ajánlható a gyógyszerporlasztó. Ez a leginkább időigényes inhalációs módszer és itt a legnagyobb a gyógyszer-veszteség is.

porbeleg1  porbeleg2

Porbelégzők 5 éves kor felett

Diskus, easyhaler, turbuhaler

Egyszerű, otthon is használható eszköz a légzésteljesítmény lemérésére. Ismerni kell a saját legjobb értéket, és ennek ismeretében meg lehet ítélni a tüdő állapotát.

csucs