Menü Bezárás

A szteroidnak súlyos mellékhatásai vannak

Itt terjed a legtöbb tévhit, és ezért nemcsak a laikusok felelősek.

Sokan az asztmában használt szteroidokat azonosítják a testépítők által használt anabolikus szteroidokkal, és a doppingoló sportolók által alkalmazott tesztoszteronnal. Ezzel szemben az asztmások gyulladáscsökkentő kezelésében használatos szerek a szteroidok más csoportjába tartoznak. Ezeket glukokortikoszteroidoknak nevezik, és egy sor más betegségben is kiterjedten és sikerrel alkalmazzák az orvosok.

Mint minden hatásos gyógyszernek, a kortikoszteroidoknak is lehetnek mellékhatásai, ami a bevitel módjától és az alkalmazott adagtól és függ. Az inhalációban bejuttatott gyógyszer egyenesen odakerül, ahol hatni kell, és ezért kevesebb a mellékhatása, mintha injekcióban vagy tablettában jut a szervezetünkbe.

Az elmúlt több mint 30 év alatt, amióta az inhalációs kortikoszteroidokat az asztma gyógyításában használjuk bebizonyosodott, hogy gyermekeknél napi 400, felnőtteknél napi 1000 mikrogramm alatti dózisban az évekig tartó kezelésnek sincsenek komoly veszélyei. Ezzel az adaggal a betegek döntő többsége jól egyensúlyban tartható, és az egészségesekétől alig eltérő minőségű életet képes élni.