Menü Bezárás

Nyaralás, táborozás

A háziorvosi rendelőben és a pulmonológia szakrendelésen is gyakran hangzik el a kérdés: elmehetünk-e nyaralni az asztmás vagy allergiás gyermekkel?

Néhány jó tanács:

  • Nézzék át a gyermek orvosi papírjait, mikor volt utoljára kontrollvizsgálaton, mik a gyógyszerei és van-e elegendő belőlük!



  • Tudnak-e mindent, mit kell tenni állapotromlás esetén, van-e ezek ellátásához segédeszköz.

  • Körültekintően válasszák ki az időszakot: parlagfű-allergiás gyermek ne nyaraljon augusztusban a Balaton mellett, állati szőr allergiás asztmás gyermeket ne „falusi nyaralásra”, tanyára vigyünk.

  • A poratka allergiás gyermek öreg bútorok között, régi matracon altatva jó eséllyel tünetes lesz!

  • Ami az utazást illeti: az autóban ne dohányozzon senki – ez a nem asztmás gyermek utaztatása esetén is természetes! Hosszú autóút és pollen-allergiás gyermek esetén érdemes pollenszűrővel felszerelni az autót.
  • Ha repülővel utaznak, az asztma nem jelent kockázatot, ezzel együtt javasoljuk, hogy hörgőtágító legyen a kézipoggyászban. Több kellemetlenséget okoz a náthás, szénanáthás utasnak a repülés, az orrcseppet felszállás előtt érdemes alkalmazni.
  • Külföldi utazás esetén érdemes tájékozódni az orvosi ügyelet rendjéről, biztosításokról.
  • Tengerparti nyaralás alatt általában panaszmentesek a gyermekek: a víz felől fújó szél nem hoz pollent, tiszta, sós a levegő. A hirtelen lecsapó vihar azonban okozhat meglepetéseket: ilyenkor a kempingben szoros barátságok alakulnak ki az éjszaka Ventolint használó családok között

 A táborozás még nagyobb izgalom:

Sok szülő nehezen engedi el a gyermeket, pedig pszichés okból fontos, hogy az asztmás és allergiás gyermek ne érezze magát kirekesztettnek. 
A jól beállíott gyermek nyugodtan elmehet táborba!.
– Gondoskodni kell arról, hogy legyen nála elegendő mennyiségű gyógyszer 
      (megelőző és rohamoldó, szükség szerint toldalék a spray beszívásához).
– Atka allergiás gyermek vigyen saját párnát. Figyelmeztessük, hogy gyakran szellőztessenek a sátorban is.
– A kísérő pedagógus tudjon róla, hogy a gyermek asztmás, adjunk át egy másolatot a kezelési tervről, mit kell tenni nehézlégzés esetén.

Nagyobb gyermekek, kamaszok gyakran szégyellik elővenni az asztma gyógyszereket. Meg kell értetnünk velük: „legyél rá büszke, hogy te az asztmádat is jól tudod kezelni! Ha nem jól érzed magad, szólj a kísérő tanárnak!”


ZAVARTALAN, PANASZMENTES, KELLEMES NYARALÁST KÍVÁNUNK!