Menü Bezárás

Újra itt a parlagfű

Napjainkban Európában minden negyedik-ötödik ember allergiás. Az allergia a szervezet túlérzékenységi reakciója.
A legtöbben allergiás náthában, más néven szénanáthában szenvednek.
Az allergiás nátha oka a légutakba kerülő virágporszemcse (pollen).A pollen-fehérjék arra hajlamos egyéneknél allergiás reakciót váltanak ki.

A szénanátha tünetei: vizes orrfolyás, tüsszögés, orr és szemviszketés, orrdugulás.

Hazánkban legtöbben a parlagfű-pollenre allergiásak.
A parlagfű szélbeporzású magról kelő kétszikű növény, rendkívül elterjedt gyom Magyarországon. Virágzása július közepétől október elejéig tart. A pollen szóródása augusztusban a legintenzívebb. Egy növény több milliárd virágporszemet képes produkálni.
Hogyan védekezhetünk ellene?
Egy tő parlagfű egy év alatt 60 ezer magot is termelhet, melyek a talajban maradva akár 30 évig is csíraképesek maradnak, ezért nagyon nehéz védekezni ellene.
Sarabolás, kaszálás
A fiatal kikelt növényeket a tömeges megjelenésük után, ahol lehet minél előbb tanácsos megsarabolni, azaz a talajszinten a gyökérnyaki részt elvágva elpusztítani. Ez a legbiztosabb módszer, mivel így a növény nem tud újrahajtani. Később kaszáhozkell folyamodni, bár a siker nem lesz teljes, mert az igen alacsonyan elágazó első oldalhajtások szinte a földön fekszenek. Ezeket a kasza rendszerint elhagyja, nem tudja teljes egészében levágni. Kaszálás után mindig marad néhány oldalrügy, amiből újabb hajtások törnek ki.
Kézi gyomlálás
Sokat népszerűsített módszer a médiumok által. Nem tanácsos ezt iskolásokkal, kis gyerekekkel végeztetni, ráadásul megkésve, a virágzás megindulása után. A nagy tömegű pollennel való érintkezés ugyanis kiválthatja az addig rejtett túlérzékenységet.
Védekezés gyomirtó szerekkel
A gyomirtó szeres kezelések tervezésénél környezettanulmányt kell folytatni. Alapvető fontosságú, hogy vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol embereket és főként gyerekeket semmi módon nem veszélyeztetünk (pl. játszóterek, homokozók, stb. kezelése tilos!). A területet a permetezést követően a permetlé beszáradásáig őrizni kell.
Védekezés gyógyszerekkel
Ez allergia-ellenes tabletta szedéséből és gyulladáscsökkentő orrspray alkalmazásából áll.
A kezelést tanácsos a szezon előtt elkezdeni és annak végéig folyamatosan alkalmazni. Gyakran hallani, de nem igaz, hogy „a tablettához hozzá lehet szokni” és „az orrspray tönkreteszi a nyálkahártyát.” Az viszont előfordul, hogy az allergia-ellenes tabletták (antihisztaminok) álmosságot okoznak. Ez egyénenként és gyógyszerenként változó, de meg lehet találni mindenki számára a megfelelő kezelést.

Az allergiás tüneteket úgy szüntethetjük meg, ha megpróbáljuk kiküszöbölni környezetünkből az allergiát okozó anyagokat. Ez a parlagfű esetében csaknem lehetetlen, de a pollennel való „találkozás” hatását enyhthetjük:
– meleg, száraz időben kerüljük a szabadtéri sportolást, kirándulást
– ne játsszunk frissen kaszált fűben
– ne aludjunk nyitott ablaknál
– gépkocsiban felhúzott ablakkal utazzunk
– naponta mossunk hajat
– pollen szezonban ne szellőztessük az ágyneműt szabadban
– figyeljünk az aktuális pollen-információkra