Menü Bezárás

Mi az asztma?

Biztosan emlékszel, amikor a rendelőben a szüleiddel és az orvossal először erről beszéltetek. Még az is lehet, hogy megijedtél? Az asztma olyan betegség, ami köhögést, nehézlégzést okoz – ha kicsit jobban megismered, már nem fogod félelmetesnek találni.

A légzés olyan természetes dolog, hogy minden kisbaba tudja, anélkül hogy megtanulná. Észre sem vesszük, amíg nincs baj vele. Vegyél egy mély levegőt (ha kinyitod az ablakot, még jobb), érzed, hogy mellkasod kitágul

Ezen a képen azt is látod, hogy helyezkedik el a mellkasodban a tüdőd: A kék csíkok a bordák, mint egy kosár, védik a tüdőt, ami itt rózsaszínnel van rajzolva.

Mit gondolsz, merre megy a levegő, amit beszívsz? Ezen a rajzon követheted a levegő útját

A hörgők falában lévő izom időnként összehúzódik. Ilyenkor nagyon szűk nyíláson kell a levegőnek áramolni, ezért nehezen kapsz levegőt (ha érezted már, tudod, milyen kellemetlen,)

A hörgők összehúzódásán kívül, még gyulladás is zajlik, váladék termelődik, amit nehéz kiköhögni

DE MIÉRT PONT ÉN?

Biztos feltetted magadban ezt a kérdést, amikor az orvos megállapította, hogy asztmás vagy. Régóta tudjuk azt, hogy az asztmások családjában halmozottan fordulnak elő más allergiás betegségek is (ekcéma, szénanátha, étel-allergia). Nem maga a betegség öröklődik, hanem az allergiás hajlam.

MIT TEHETEK ELLENE?

Ha tudod, mire vagy allergiás, próbáld meg elkerülni (pl. macska) Kerüld a dohányfüstös helyeket Semmiképpen se szokjál rá a DOHÁNYZÁSRA Használd az előírt gyógyszereket! Tudd, mi a teendő, ha bajba kerülsz!

MI TÖRTÉNIK AZ ORVOSNÁL?

1. A panaszok, tünetek megbeszélése 
Ne csak a szüleid beszéljenek róla, mondd el Te is, hogy mik a gondjaid.

2. Allergiás bőrpróba 
Ilyenkor a leggyakoribb allergiát kiváltó anyagok tisztított kivonatát karcolják a bőrbe. Ha valamire allergiás vagy, 15-20 perc múlva a karcolás helye viszket, megpirosodik és kis hólyag keletkezik. Ha már tudod, mire vagy allergiás, lehetőség szerint kerüld el!

Kicsit kellemetlen, nem fájdalmas.

3. Légzésfunkciós vizsgálat 
Nyugalmi légzésfunkció: azt mérjük, az erőltetett kilégzéssel 1 másodperc alatt mennyi levegőt fújsz ki.

Terheléses vizsgálat: 6 perces futás után újabb fújással mérjük, romlottak-e az értékeid.

Ez nem kellemetlen, nem fájdalmas, ügyesség kell hozzá!

A légzésfunkció mérésének egyszerű, otthon is elvégezhető módszere a kilégzési csúcsáramlás-mérés.

Csúcsáramlásmérő

Ha ismered saját legjobb értékedet, a mérés alapján eldöntheted, hogy most éppen milyen az asztmád. Ha a legjobb értékedhez képest 20%-nál nagyobb a csökkenés, hörgőtágítót kell használni, 60% alatti érték pedig azt jelenti, hogy orvosi segítség van szükség.

Példa: a legjobb értéked 300 és most 230-at fújsz, hörgőtágítót kell beszívni, ha 180 alattit mérsz, orvoshoz kell fordulni.

4. A kezelési terv közös megbeszélése az orvosoddal és szüleiddel. 
A kezelési tervben írjuk le , mennyi és milyen gyógyszert szívj be, ha baj van , mit tegyél, ha jobban vagy , mikor kell orvoshoz menned.

Fontos, hogy te is ismerd ezt , ne csak a szüleid!

5. Az inhalációs gyógyszerek helyes technikájának megtanulása, gyakorlása, a hibák kijavítása.  (erről külön olvashatsz)